Financieel, How To

Huis laten Taxeren, hoe werkt dat?

Of je nu een huis verkoopt of koopt, je zult op een gegeven moment waarschijnlijk een taxatie moeten laten uitvoeren. Maar wat is een woningtaxatie eigenlijk? Een taxatie is het proces waarbij een erkende taxateur een grondige inspectie van een woning uitvoert om de werkelijke waarde ervan te beoordelen (wat niet altijd hetzelfde is als de verkoopprijs). De taxateur verzamelt vervolgens al zijn bevindingen in een rapport en genereert de geschatte waarde van de woning.

Waarom is een taxatie nodig?

Als een koper zijn aankoop financiert met een lening, zal de geldschieter doorgaans de taxatie vragen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de geldschieter niet te veel uitleent of meer geld uitleent dan het onroerend goed waard is. Als zodanig kunnen sommige kredietverstrekkers van kopers eisen dat ze een onvoorziene taxatie in hun aanbiedingen opnemen.

Een taxatie in het geval een koper

Als het huis waarop je een bod hebt gedaan, wordt getaxeerd op een lager bedrag dan jouw biedprijs, heb je een aantal opties. Zoals eerder vermeld, gebruiken kredietverstrekkers de getaxeerde waarde van een woning om het geleende bedrag te bepalen. Als de woning op een lagere waarde wordt getaxeerd, verlaagt de geldschieter het geleende bedrag. Als je door wilt gaan met de aankoop, moet de aanbetaling worden verhoogd om het verschil tussen het nieuwe geleende bedrag en de afgesproken prijs te dekken. Je kunt eventueel ook onderhandelen met de verkoper voor een lagere koopsom.

Hoe wordt een woning getaxeerd en waar moet ik rekening mee houden?

Tijdens een woningtaxatie voert een erkend taxateur een grondige inspectie van het pand uit. De taxateur houdt rekening met alle factoren die de waarde van het onroerend goed kunnen beïnvloeden. Deze factoren zijn onder meer de staat van het onroerend goed en eventuele aanpassingen of toevoegingen. Er zijn verschillende dingen die verkopers kunnen doen om de waarde van hun huis te verhogen. Kijk naar de verkoopprijzen voor huizen in je omgeving die qua vierkante meters, indeling en staat vergelijkbaar zijn. Kijk vervolgens of je dingen moet repareren of renoveren. Let daarbij ook op de buitenkant van je huis omdat je dat als eerste ziet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *