Diverse

Ik heb overwaarde, wat zijn mijn opties?

Het kan voorkomen dat je jouw huis wil verkopen, maar wat als er sprake is van overwaarde? Om dat te begrijpen is het belangrijk om naar je vermogenssituatie te kijken. Eigen vermogen is het percentage van jouw huis dat je werkelijk bezit. Stel dat je jouw huis volledig met jouw eigen geld hebt gekocht, dan zou je 100 procent eigen vermogen hebben. De meeste mensen kiezen er echter voor om geld te lenen om een huis te kopen, wat betekent dat ze langzaam eigen vermogen opbouwen terwijl ze de lening elke maand met rente terugbetalen. Het is mogelijk om een negatief eigen vermogen in een huis te hebben, wat betekent dat je meer geld verschuldigd bent dan waarvoor je het huis kan verkopen. Dit wordt gewoonlijk een restschuld genoemd. Het verkopen van je huis voor aanzienlijk minder dan je hebt betaald, gebeurt meestal als laatste redmiddel.

De voordelen van overwaarde

Overwaarde biedt huiseigenaren veel kansen, omdat het een geweldige bron is voor besparingen en financiering. Het vermogen dat bijvoorbeeld in een starterswoning is verzameld, kan later de aanbetaling opleveren die nodig is om een groter huis te kopen naarmate een gezin groeit en meer ruimte nodig heeft. Het is een beproefde manier om rijkdom op te bouwen. Overwaarde kan ook een noodfonds zijn als je in een moeilijke financiĆ«le situatie bevindt. Door met de overwaarde een hypotheeklening  af te sluiten op een slimme manier ben je weer even voorzien van inkomen. 

Een middel om op de lange termijn te investeren

Sommige huiseigenaren gebruiken de overwaarde om te investeren in de aandelenmarkt of onroerend goed, in de verwachting dat het rendement hoger zal zijn dan de kosten van een lening met eigen vermogen. Dit brengt risico’s met zich mee, want er zijn geen garanties dat de aandelenmarkt zo goed zal presteren als verwacht. Het komt altijd neer op het rendement dat men kan behalen op een langetermijninvestering versus de rentevoet van de hypotheek. Er zijn vaak langetermijninvesteringen die een hoger rendement kunnen bieden dan de huidige hypotheekrente, maar met welk risico. Laat je dus goed adviseren als je voor deze optie kiest met je overwaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *